Thuisverpleging: Specifieke zorgen

Compressietherapie

Compressietherapie is het aanbrengen van tegendruk in het oedeemgebied door middel van zwachtelen, het dragen van een therapeutische elastische kous of het dragen van een niet-elastisch verband. Het wordt toegepast voor verschillende aandoeningen. Als bv. bij de productie en afvoer van lymfevocht het evenwicht verstoord is door een lymfoedeem, ontstaat ophoping van vocht, doorgaans in de benen. Hierdoor gaan de aders uitzetten en werkt de bloedcirculatie niet meer goed. In de aders zitten namelijk terugslagklepjes die ervoor zorgen dat bloed niet terug naar de voeten zakt; als de aders zijn uitgezet sluiten die klepjes niet meer goed, en krijg je dikke benen. Bij spataders is er een gelijkaardig probleem. Een drukverband belet ook het ontstaan van grote littekens, bv. na de behandeling van brandwonden of huidtransplantaties, en vermijdt ook het ontstaan van open beenwonden.

Infuustherapie

Infuustherapie thuis is een complexe en gespecialiseerde zorg, zeker als u afhankelijk bent van infuus als medisch hulpmiddel.  Wanneer het binnenkrijgen van vocht of een specifiek geneesmiddel niet op een natuurlijke manier kan gebeuren via de mond, dan is het mogelijk om dit via infuus toegediend te krijgen thuis.  Zo hoef je niet telkens naar het dagziekenhuis te gaan.

Medicatie opvolging en voorbereiding van de wekelijkse medicatie

Patiënten moeten soms verschillende geneesmiddelen nemen op verschillende dagen, en het is voor de patiënt niet altijd eenvoudig om ervoor te zorgen dat de medicatie ook altijd op het juiste ogenblik genomen worden. Daarom zijn er medicatiedoosjes voorzien, die doorgaans de geneesmiddelen voor een hele week kunnen bevatten. Een thuisverpleegkundige zorgt voor de medicatievoorbereiding op een  vast tijdstip.

Het is de arts die bepaalt welke medicatie moet genomen worden, en het is de thuisverpleegkundige die er met behulp van de medicatielijst op toeziet dat de inname correct gebeurt.

Om vergissingen met doosjes, blisters en losse medicatie te vermijden, wordt een medicatiebox door de verpleegkundige op een vast tijdstip gevuld, zodat alle vakjes de juiste medicatie bevatten, en de patiënt enkel nog het juiste vak moet kiezen.

Pijn en comfortzorg (pijnpomp)

Het is een vorm van pijnstilling door middel van een pomp met een computer erin. De bedoeling van een pijnbehandeling is dat u als patiënt zelfstandig uw pijn kan behandelen zonder gevaar voor een overdosis. De verpleegkundige komt dagelijks op bezoek en kijkt de pijnpomp na, vult deze aan en noteert de gegevens over de pijnstilling. Dit gebeurt steeds op voorschrift en in overleg met uw huisarts.

Op zoek naar thuisverpleging?

Team Buurtverpleegkundige zijn gedreven thuisverpleegkundigen in de regio Stevoort, Sint-Lambrechts-Herk, Runkst, Kuringen en Hasselt.