Thuisverpleging: ondersteuning en hulp bij diabetes

Opvolging diabetici patiënten

Bent u diabetes patiënt? Als diabetespatiënt kunt u alle hulp en ondersteuning goed gebruiken. De thuisverpleegkundigen van Buurtverpleegkunde helpen u met raad en daad en staan altijd voor u klaar. Wij bieden uitgebreide thuisverpleging, hulp en ondersteuning aan door ervaren verpleegkundigen met expertise in diabetes behandelingen.

De thuisverpleegkundige zal naast de inspuitingen en hulp bij de medicatie ook zorgen voor de juiste informatie en opvolging, zodat de patiënt niet alleen normaal kan functioneren, maar ook bijkomende problemen als hart- en vaatziekten, diabetesvoet, nierproblemen en oogaandoeningen kan voorkomen of vertragen. 

Wat is diabetes?

De pancreas produceert insuline, die nodig is voor opname van suiker uit het bloed. Als de pancreas niet goed werkt wordt het suikergehalte in het bloed te hoog, en spreekt men van diabetes. Dit is een chronische ziekte die continu aandacht vraagt, maar verder kan een diabetespatiënt een normaal leven leiden, met behulp van een gezonde levensstijl (voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding) en de juiste medicatie. De bloedsuikerspiegel wordt meestal gemeten in een bloeddruppeltje via een vingerprik. Een thuisverpleegkundige zorgt voor een goede diabetesbegeleiding.

Type 1-diabetes kan ontstaan bij kinderen of jongvolwassen (jonger dan 40 jaar), en is een auto-immuunziekte die de bèta-cellen van de pancreas afbreekt, waardoor die geen of onvoldoende insuline aanmaakt. In dit geval zijn levenslang inspuitingen nodig.

Type 2-diabetes of ouderdomsdiabetes is een andere vorm van diabetes. Meer dan 90% van de mensen lijdt aan dit type diabetes, waarbij de insulineproductie in meerdere of mindere mate verminderd is. Erfelijke aanleg, overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging spelen hierbij een grote rol. De behandeling van type 2 diabetes bestaat uit orale medicatie en een aangepast dieet; in sommige gevallen kunnen inspuitingen met insuline nodig zijn.

Op zoek naar thuisverpleging in Hasselt?

Team Buurtverpleegkundige zijn gedreven thuisverpleegkundigen in de regio Stevoort, Sint-Lambrechts-Herk, Runkst, Kuringen en Hasselt.