Het coronavirus boezemt angst in, dat is een normale menselijke reactie. Het is ook normaal dat je jezelf zo goed als mogelijk wil beschermen. Maar er zijn veel zaken waarvoor we bang zijn die helemaal niet zo schrikwekkend zijn. En die angstgevoelens staan in de weg van ons geluk. Lifecoach Wim Annerel geeft 7 tips mee om in deze onzekere dagen zonder vrees te moeten leven.

1. Vertrouw jezelf

Je bent hier nog steeds, dus heb je je op de een of andere manier door alles heen geslagen wat het leven je heeft aangedaan. En je hebt al een en ander meegemaakt, niet? Ook al is het leven onzeker, neem even de tijd om te kijken naar alle schijnbaar onmogelijke periodes waarmee je te maken hebt gehad. Denk na over alle keren dat je jezelf vroeg of je het zou halen. Op de een of andere manier heb je het toch maar gedaan.

Heb er vertrouwen in dat wat er in de toekomst ook gebeurt, je toch een manier zult vinden om ermee om te gaan.

2. Laat vastgeroeste, zinloze ideeën eens los

Een vriend vertelde me over een tijd dat hij dacht dat hij geen pizza kon eten omdat hij geen mes kon vinden om de pizza in stukken te snijden. Tot hij zich realiseerde dat hij de pizza evengoed kon scheuren en ervan kon genieten.

Er zijn zoveel ideeën die van jongs af aan in ons brein worden gegrift en nooit meer worden bekeken. We doen veel dingen om geen andere reden dan dat we ze altijd op die manier hebben gedaan. Of iemand heeft ons verteld dat het de juiste manier was om het te doen.

Kijk eens naar de dingen die je doet. En herbekijk vooral die dingen die je storen. Als ze geen zin hebben, doe het dan op je eigen manier!

3. Kijk goed naar de dingen waar je bang voor bent

Zelf neem ik – in normale tijden – jaarlijks drie tot vier keer het vliegtuig. Vaak naar Portugal. Want met de auto zou ik daar in plaats van een paar uur al gauw een paar dagen over doen. Een vriend van me is bang om te vliegen en was van plan om de rit met de auto af te leggen. Hij sprak over het gevaar op vliegtuigongelukken. En effectief: wanneer zoiets gebeurt, haalt het alle media. Terwijl de kans dat je in een auto of bus sterft, zestig keer hoger is dan de kans dat het in een vliegtuig gebeurt.

Nog een testje: waaraan sterven meer mensen per jaar: een vallende kokosnoot of een haai?

De meeste mensen schatten het gevaar van haaien veel hoger in. Welnu, over de hele wereld sterven er jaarlijks 150 mensen aan vallende kokosnoten – wat meer is dan de 62 per jaar die door een haai worden gebeten.

Om mijn vriend te helpen, stuurde ik hem naar een site over hoe veilig vliegtuigen zijn vandaag. Daarna voelde hij zich een stuk beter.

Wat in het verleden is gebeurd, kan van invloed zijn op de manier waarop we tegen de dingen in het heden aankijken. 

Kijk naar actuele informatie over dingen die je bang maken en kijk of je je zorgen maakt over iets met relatief weinig risico.

4. Ken jouw eigen kracht

Iedereen twijfelt aan zijn of haar vermogen om dingen goed te doen. Vaak hebben deze twijfels niets te maken met onze capaciteiten. Maar die zelftwijfel maakt ons wel ongelukkig.

Breng de twijfels die je hebt eens onder woorden. Wat, of wie, deed je twijfelen in het verleden? Bekijk deze twijfels nu in het heden en beslis of ze waar zijn voor jou. Gooi die twijfels weg die geen zin hebben.

Als je nu naar je situatie kijkt, kan het er behoorlijk somber uitzien. Maar wat er ook gebeurt in je leven, er is altijd wel iets dat je kunt doen.

Als er iets is wat je stoort of bezorgd maakt, ga dan zitten en ontdek wat je eraan kunt doen en ga het dan doen.

5. Maak van een mug geen olifant

Als er iets mis gaat, zul je dat wel merken en kunnen oplossen. Als er iets vervelends gebeurt dat je stress bezorgt, vraag je dan af: hoe belangrijk is dit in mijn leven? Vergeleken met alles wat al is gebeurd en kan gebeuren, hoe erg is dit? Is het iets dat de rest van mijn leven beïnvloedt? Is het tijdelijk? Vaak is het dat. Zet het dus in perspectief.

6. Ga om met positieve mensen

Niets is ontmoedigender dan iemand die apathisch is en iedereen om hem heen aansteekt, of iemand die altijd boos of verdrietig is, wat je ook doet om hen te helpen.

Deze mensen kunnen ons naar beneden halen. Beperk jouw blootstelling aan deze mensen. Breng tijd door met mensen die blij zijn en dingen voor elkaar krijgen. Mensen die manieren vinden om met dingen in het leven om te gaan zijn de mensen die jou positieve energie geven.

Laat ook niemand jou beledigen, manipuleren of gebruiken. Als iemand jou beledigt, heb je het volste recht om erop aan te dringen dat ze je met respect behandelen.

7. Herinner jezelf eraan dat je waardevol bent

Veel boodschappen in tijdschriften, tv-programma’s en reclame zijn pogingen om ons iets te laten kopen. Ons wordt verteld dat we niet dun genoeg, slim genoeg, opgeleid genoeg, of cool genoeg zijn.

Dit is een andere kijk hierop: je bent genoeg.

Je bent genoeg, wat jouw gewicht ook is. Je bent genoeg, ongeacht jouw IQ. Je bent genoeg als je besluit dat je dat bent.

Deze beslissing is aan jou, en aan niemand anders. Weet dat je – zoals je nu bent – liefde, geluk en alle goede dingen in het leven waard bent.

Bron: SenNet magazine. Nieuwsbrief van seniorennet.